Fysiotherapie Akkrum

De Praktijk van Bewegen

Fysiotherapie Akkrum
Fysiotherapie check

Rugfit Nieuw bij Switch

Voor wie?

 • Voor iedereen die op een zinvolle manier wil werken aan een sterkere rug.
 • Voor mensen met steeds terugkerende rug of nekklachten.
 • Voor mensen na een rugoperatie.

Door wie?

De training wordt verzorgd door een gekwalificeerde fysiotherapeut/manueel therapeut, die staat ingeschreven in het nationale kwaliteitsregister.

Hoe?

Iedereen die zich aanmeld voor de training wordt eerst gescreend en onderzocht door de fysiotherapeut/manueel therapeut. Afhankelijk van de bevindingen wordt een traject opgestart.     De training wordt aangepast aan het niveau van de persoon.

Trainingsfasen!

 1. De fase van de lichaamsbewustwording. Dit is de fase waarin je wordt geconfronteerd met ‘je zwakste schakel’.
 2. De fase van het trainen van deze zwakke schakel.
 3. De integratiefase, waarbij alle schakels aaneen gevlochten worden tot een sterk geheel. (“core-stability”)

Middelen!

We maken géén gebruik van krachtapparatuur, maar van het eigen lichaamsgewicht. Verder worden hulpmiddelen gebruikt als; matjes, dumbells, TRX-banden, Bosu-ballen, Flowin-matten, pulleys etc. De functie van het eigen lichaam staat voorop.

Bepaalde fasen in de training worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering van de zorgaanbieders. Voor andere fasen moet u zelf betalen. Dit kan individueel verschillen. Overleg hierover met de trainer.

De trainingen worden gegeven op dinsdag van 16;00 - 17:00 en van 17:00 - 18:00 uur  en op vrijdag van 17:00 -18:00 uur

Bel  voor nadere informatie 0566-651890 

Een investering in jezelf is een  veilige belegging met het hoogste rendement.    

Geen verwijzing nodig!

Therapie en fitness in één actieve aanpak

In de praktijk van Fysiotherapie Akkrum en Sportschool Switch combineren we de nieuwste therapeutische technieken met wetenschappelijk onderbouwde fitnessoefeningen. Met deze actieve aanpak boeken onze patiënten en (geblesseerde) sporters snelle resultaten. Onze manier van werken heeft zich in de praktijk ruimschoots bewezen.

 

Fysiotherapie

Bij Fysiotherapie Akkrum starten we altijd met een uitgebreid fysiotherapeutisch onderzoek. Aan de hand daarvan stelt de therapeut in overleg met jou een behandelplan op. We werken
zo min mogelijk met passieve behandelvormen zoals massage en stroomprikkels, omdat deze slechts de symptomen en niet de oorzaak bestrijden.

Indien nodig starten we de behandelingen met mobilisatie van de gewrichten en speciale tape-technieken, waarna we al snel met de actieve methode beginnen. Omdat een verkeerde lichaamshouding de klachten vaak veroorzaakt, speelt het aanleren van de juiste houding hierbij een grote rol.

Manuele therapie

Manueel therapeuten hebben extra kennis over de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en vooral die van de wervelkolom.

Het doel van manuele therapie is om enerzijds je gewrichten beter te laten werken en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Vaak voel je direct na de behandeling meer bewegingsvrijheid in de betreffende gewrichten en duidelijk minder pijn.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut goed kan behandelen:

 • Hoofd- en nekpijn
 • Nek- en schouderklachten met uitstralende pijn naar de armen
 • Lage rugklachten met of zonder uitstralende pijn naar de benen
 • Hoge rugklachten met of zonder rib- en borstpijn
 • Duizeligheid bij het bewegen van de nek
 • Kaakklachten
 • Heupklachten

Dry needling

Dry needling wordt al enige jaren met veel succes door Nederlandse fysiotherapeuten toegepast, maar is een nog relatief nieuwe behandelmethode. Tijdens de behandeling prikt de behandelaar met een acupunctuurnaald zogenoemde triggerpoints aan.

Een triggerpoint is een knoop in een spier die naast lokale pijn vaak ook pijn elders in het lichaam veroorzaakt. Triggerpoints in de nek kunnen bijvoorbeeld de hoofdoorzaak zijn van pijn in de arm. Het aanprikken gebeurt met een ‘droge’ acupunctuurnaald. Er wordt dus geen vloeistof in de spier ingebracht. Overigens is Dry needling geen acupunctuur.

Het inbrengen van de naald voel je nauwelijks. Bij het aanprikken van het juiste triggerpoint spant de spier zich even kort aan, waarna de spier zich snel en langdurig ontspant. Daarna kun je meteen makkelijker bewegen.

Dry needling valt onder de reguliere fysiotherapiebehandelingen. Bij een aanvullende verzekering worden de kosten voor dry needling vergoed.

FMT

Functionele Manuele Therapie of FMT is een therapie die zowel in de osteopathie als in de manuele therapie wordt toegepast. FMT gaat ervan uit dat het lichaam een probleem in het bewegingsapparaat altijd een bepaalde tijd via een compensatiepatroon kan opvangen. Deze compensatiemechanismen verdelen zich over het hele lichaam, waarbij er in de praktijk steeds een terugkomend patroon te herkennen is.

Lokaal behandelen van het pijngebied past niet binnen de FMT-gedachte. Alle gewrichten in ons lichaam staan met elkaar in verbinding. Als een gewricht niet optimaal functioneert, heeft dat invloed op alle andere gewrichten.

Wanneer het lichaam deze storingen niet meer kan compenseren, zullen zich elders in het lichaam klachten ontwikkelen. De oorzaak van de pijn ligt dan echter ergens anders dan op de pijnlocatie. De FMT-therapeut zoekt de werkelijke oorzaak om het probleem op te lossen.

Kenmerken van FMT:

 • De behandeltechnieken van FTM zijn zo zacht dat je lichaam daarvan geen schadelijke werking ondervindt
 • Zelfs hernia en artrose zijn met FTM positief te beïnvloeden
 • De behandeling begint altijd met de wervelkolom, ook als je daar geen pijn ervaart
 • Als de wervelkolom goed functioneert, zal de therapeut het pijnlijke gebied steeds meer benaderen
 • Het pijnlijke gewricht is in principe de laatste schakel in de keten

Oedeemtherapie

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht, als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, een zwaar gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.

Lymfoedeem kan ontstaan wanneer er sprake is van een beschadiging of een fout in de aanmaak van het lymfestelsel. De transportcapaciteit van het lymfesysteem is verminderd en het vocht kan niet effectief of voldoende vervoerd en afgevoerd worden. 
Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) of verworven als gevolg van een andere aandoening (secundair lymfoedeem). Bekende vormen van secundair lymfoedeem zijn het armlymfoedeem, bij vrouwen na een borstoperatie en okselklierdissectie en beenlymfoedeem na bijvoorbeeld een gynaecologische operatie. Patiënten die na een dergelijke operatie radiotherapie en/of chemotherapie ondergaan, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van lymfoedeem. 
 

Neem bij oedeem contact op met huisarts of specialist. Wanneer behandeling gewenst is stelt de oedeemtherapeut een bij jou passend behandelplan op. De therapie richt zich op het verminderen van de omvang van het oedeem, vermijden van complicaties zoals huidproblemen, verbeteren van eventuele functiestoornissen en het leren omgaan met oedeem. 

Sportfysiotherapie

Heb je een (sport)blessure opgelopen en wil je je sportbeoefening weer zo snel mogelijk en verantwoord oppakken? Dan kan sportfysiotherapie je helpen. Maar ook als je bijvoorbeeld van plan bent een marathon te lopen en niet goed weet hoe je de kans op blessures kunt verkleinen. Sportfysiotherapie kan ook veel betekenen voor sporters met met een chronische ziekte of handicap.

De sportfysiotherapeut helpt je bij een blessure of als je overtraind bent, zodat je zo snel mogelijk weer aan de gang kunt. Desnoods met een alternatief trainingsschema, zodat je kunt blijven sporten en je conditie zoveel mogelijk behoudt.

Jouw sportfysiotherapeut begrijpt wat er tijdens het sporten gebeurt en snapt daarom hoe je geblesseerd bent geraakt. Als sporter weet hij of zij ook hoe belangrijk de sport voor jou en je vereniging is. Dat zie je terug in het behandelplan en revalidatieschema dat de therapeut met je maakt. Enerzijds afgestemd op jouw mogelijkheden en anderzijds op de sport die je beoefent. De sportfysiotherapeut kijkt naar jouw motoriek en analyseert de blessure die is ontstaan. Aspecten als coördinatie, snelheid, lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen worden in de behandeling betrokken.
 

Medical taping

Met medical taping brengen we slappe spieren op spanning en geven we gespannen spieren rust. Hierdoor worden spieren en gewrichten beschermd tegen overbelasting. Door medical taping wordt de pijn gedempt en ontstekingen gereduceerd. Ook corrigeert het je lichaamshouding en vermindert het lymfoedeem.

Een behandeling kunnen we beginnen met easy taping. Easy tape is een speciale elastische tape die huidvriendelijk en vochtbestendig is. Easy tape stuurt de gewrichten en stimuleert de spieren waardoor gewrichten direct makkelijker en pijnvrij bewegen. Medical taping heeft het beste resultaat in combinatie met een op maat gemaakt oefenprogramma.

Doelgroep beweegprogramma's

Bewegen is belangrijk. Van regelmatig bewegen krijgen we allemaal een betere conditie, een sterker en fitter lichaam en een gezonder gewicht. Uit onderzoek blijkt dat bij mensen met diabetes mellitus type 2 het bewegen een positief effect heeft op de suikerspiegel.

Beginnen met bewegen kan zeer lastig zijn en vraagt inzet en moed. De specialisten in bewegen van Fysiotherapie Akkrum helpen jou hierbij. Om uiteindelijk samen met jou bewegingsvormen te vinden die bij je passen, waarbij het plezier in bewegen voorop staat. Want door het plezier dat je eraan beleeft, houd je het vol.

Na een intakegesprek en een conditietest maken we een programma op maat. In dit programma gaan we aan de conditie werken, spieren trainen en tevens is er aandacht voor ontspanningsoefeningen. Gedurende een 12-weeks programma waarin je 2 keer per week komt trainen, zijn er ook een aantal informatiebijeenkomsten gepland. Onderwerpen daarvan zijn onder meer voeding en diabetes, productkennis en trainingsaspecten.

ZwangerFit

 

ZwangerFit is een leuke, sportieve en eigentijdse manier om fit te blijven tijdens de zwangerschap, je voor te bereiden op de bevalling en snel weer in shape te komen na de bevalling. Het is aangetoond dat zwangere vrouwen die actief zijn tijdens de zwangerschap zich fijner voelen, een makkelijkere bevalling hebben en minder overgewicht hebben na de bevalling. Daarnaast is het ook gezond voor je baby.

 

Je kunt instromen vanaf 14 weken zwangerschap en kunt dit blijven volgen tot aan de bevalling. De trainingen zijn 1x per week, gericht op kracht en conditie maar ook aandacht voor rug en bekkenklachten, ademhalingstechnieken, ontspanning en nog veel meer. Ook zijn er 3 theorie avonden over de bevalling, de kraamperiode en een partneravond. Aan het einde organiseren we nog een terugkomochtend met alle baby’s. Kortom een zeer afwisselend, leuk en compleet programma om je optimaal voor te bereiden op de bevalling en de periode erna.

 

De doorlopende cursus wordt gegeven door Fienke Agema-Benedictus, geregistreerd ZwangerFit docente en tevens fysiotherapeute en moeder van 2 dochters.

 

Dinsdagavond  20:00 - 21:00 uur.

kosten € 42 per maand en door veel zorgverzekeraars (deels) vergoed!

 

 

Echografie

Met echografie zien we niets over het hoofd!

Vaak onderzoeken we een patiënt, maar hebben we de aandoening niet ‘gezien’. Musculoskeletale echografie geeft ons toegevoegd inzicht bij het onderzoek en de evaluatie van de klachten van de patiënt. Ons oordeel wordt betrouwbaarder, waardoor we nóg betere keuzes  kunnen maken voor uw behandelplan. Echografie kan twijfel wegnemen en het beleid van de behandeling optimaliseren. En dus de effectiviteit van de behandeling vergroten.

Behandelingen alleen na afspraak

De behandelingen met fysiotherapie, manuele therapie en de andere specialisaties zijn op afspraak.

Wij zijn dagelijks geopend vanaf 8.00 uur. Behandelingen zijn ook mogelijk in de avond en op zaterdagochtend. Je kunt dagelijks, van maandag tot en met vrijdag, tussen 08.00 en 10.00 uur een afspraak maken.

Na 10.00 uur is de kans groot dat je het antwoordapparaat te horen krijgt. Spreek dan je naam en telefoonnummer in en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

Bel 0566-651890 of stuur een e-mail.

 

 

 

 

Manuele therapie Akkrum

Ons team

Het team van Fysiotherapie Akkrum bestaat uit 5 fysiotherapeuten, allen geregistreerd in de kwaliteitsregisters van het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie. Een facilitair medewerker. Een geregistreerd natuurgeneeskundige. Een hbo opgeleide lifestyle-coach met vier fitnesstrainers. En last but not least onze tuinman.

Eddie Wink

Praktijkhouder

 • Manuele therapie
 • Echografie
 • ClaudicatioNet
 • Dry Needling
 • Tacoyo

Marijke Kuindersma

Praktijkhoudster

 • Fysiotherapie
 • Oedeemtherapie
 • Ketenzorg COPD
 • Yin Yoga

Jildou Wink

 

 • Fysiotherapie
 • ClaudicatioNet
 • Master Manuele therapie (i.o)

Fienke Agema

 • Fysiotherapie
 • Specialist schoudernetwerk
 • Echografie
 • ZwangerFit
Lidie Westerhoven Natuurgeneeskunde

Lidie Westerhoven

 • Natuurgeneeskunde
 • Meditatie
 • Mindfulness
 • Ademtherapie
 • Yin Yoga
Jeroen Bosma, Leefstijlcoach, Personal Trainer

Jeroen Bosma

 • Leefstijladviseur (HBO)
 • Personal Trainer
 • Fitness Instructeur
 • Tacoyo
Moetske Charalabidis, Fysiotherapie

Moetske Charalabidis

 • Fysiotherapie